Koewacht staat stil bij de doodendraad

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat het grensdorp Koewacht werd gescheiden door de zogenoemde 'Doodendraad'. Die draad scheidde tijdens de Eerste Wereldoorlog het bezette Belgische deel van het dorp van het neutrale Nederlandse deel.

Dicht
In 1915 besloot de Duitse bezetter dat de grensovergangen met Nederland dicht moesten. De draad werd gespannen om desertie en smokkel- en spionageactiviteiten te voorkomen.

Afsluiting
Eerst werd de grens afgesloten met kippengaas. Dat werd daarna vervangen door prikkeldraad en weer later werd de Doodendraad aangelegd. Dat was een speciale afrastering waarop 2.000 volt werd gezet.

Slachtoffers
De draad liep niet alleen door Koewacht, maar langs de hele grens tussen Nederland en België. Bij benadering vielen er zo'n duizend doden door aanraking met de draad, omdat mensen nog niet veel wisten van elektriciteit. Volgens Willy Verschraegen van de Werkgroep Herdenking 100 jaar ‘Den Doodendraad’ stierven er ook veel kinderen: "Zij speelden langs de draad, raakten 'm per ongeluk aan en waren op slag dood." Daardoor kreeg de afrastering de bijnaam 'Doodendraad'.

Herdenking
Op 12 september zal een informatiebord over de Doodendraad onthuld worden. Ook is er die dag een reconstructie van het hek te zien dat korte tijd voor een doorgang in de Doodendraad zorgde. Familieleden konden elkaar hierdoor op gezette tijden bezoeken en katholieke kerkgangers uit het Nederlandse Koewacht, konden naar een dienst in hun Belgische kerk. "Maar de Duitsers waren toch te bang voor spionage en daarom werd het hek weggehaald. Vanaf dat moment waren de inwoners van Koewacht definitief van elkaar gescheiden," aldus Verschraegen.


Stoeptegels
In de dorpskern zijn ter ere van de 100-jarige herdenking speciale stoeptegels gelegd die het voormalige tracé van de Doodendraad markeren. Op de witte tegels staan prikkeldraad afgebeeld en een klaproos, het symbool van de Eerste Wereldoorlog. In de Belgische kerk is een tentoonstelling te zien van historische materiaal rond de Doodendraad.

Deel dit artikel: