Terneuzense verzetsheld Francien de Zeeuw overleden

De Terneuzense oorlogsheldin Francien de Zeeuw is dinsdagmorgen op 93-jarige leeftijd overleden. Dat meldt haar familie. De Zeeuw, geboren in Terneuzen, stond in 1944 aan de wieg van de Marine Vrouwenafdeling (Marva).

Verzetsheldin
In de jaren daarvoor zat De Zeeuw in het verzet. Ze genoot bekendheid door de vele risico's die ze daarbij nam. Ze overleed in haar woonplaats Middenbeemster in Noord-Holland en wordt maandag begraven.

Eerste marinevrouw
De Terneuzense 22-jarige telefoniste meldde zich tijdens de Tweede Wereldoorlog als eerste vrouw aan bij de Marine in Brussel voor deelname aan het vrouwenkorps, dan nog in oprichting. Daarna vertrok ze naar Engeland waar ze de eerste vrouwelijke Marva werd. Van haar aanmelding zijn videobeelden gemaakt.Andere Tijden
Het tv-programma Andere Tijden besteedde in november 2012 nog uitgebreid aandacht aan de Zeeuwse heldin. In die uitzending wordt haar rol als oprichter van de Marva benadrukt. De uitzending is hier te bekijken.

Bezoek aan minister
In 2013 ging De Zeeuw samen met twee andere vrouwen op bezoek bij minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Aanleiding voor het bezoek was dat Hennis-Plasschaert de eerste vrouwelijke minister van Defensie is.