Militairen verbouwen Bevrijdingsmuseum

Een groep van dertig militairen bouwt mee aan de uitbreidingen van het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. In een paar weken tijd worden een noodkerk en een bunker gebouwd. Ook worden pijpleidingen getrokken.

Ideale leerschool
Voor de militairen van het legeronderdeel 'genie' is het een ideale leerschool. Ze werken samen met ervaren metselaars en bouwvakkers die de militairen de kneepjes van het vak bijbrengen. In de praktijk worden deze militairen ingezet bij bijvoorbeeld het opbouwen en afbreken van kampen voor uitgezonden militairen.

Unieke klus
De militairen noemen het zelf een unieke klus. "Normaal zijn we ook bezig met constructies, maar die worden na verloop van tijd weer afgebroken. Deze bouwwerken blijven staan. Dus kunnen we later nog eens terugkomen."

Replica bunker
De bunker is een replica van een bunker die verderop in het Zeeuwse landschap te vinden is. De noodkerk is na de Tweede Wereldoorlog gebouwd in Ellewoutsdijk en deed de afgelopen jaren dienst als opslagruimte bij een boer. Daar is het kerkje afgebroken en wordt nu in Nieuwdorp weer opgebouwd.

Deel dit artikel: