PvdA hekelt arrogantie Zeeland Seaports over topsalarissen

Arrogant, noemt de PvdA de houding van Zeeland Seaports. Het havenbedrijf liet vrijdag weten het topsalaris van directeur Jan Lagasse niet aan te passen aan de Wet Normering Topinkomens (WNT).

Ruim twee ton
Volgens die wet mogen topsalarissen van (semi-)publieke organisaties vanaf 1 januari 2015 niet boven 178.000 euro uitkomen. Met een salaris boven de twee ton, zit algemeen directeur Lagasse daar ruim boven. Het bedrijf is niet verplicht het salaris aan te passen, omdat de afspraken in 2014 waren gemaakt en toen een norm van 230.000 euro gold. Maar fractievoorzitter Anita Pijpelink (PvdA Zeeland) hekelt de opstelling van het havenbedrijf.

Exorbitante salarissen

Pijpelink: "Wij hebben er ontzettend veel moeite mee dat een organisatie die zulk belangrijk werk doet, maar zo afhankelijk is van publieke gelden, zulke exorbitante salarissen uitdeelt." Ze begrijpt dat salarisafspraken uit het verleden nagekomen worden, maar ergert zich eraan dat het bedrijf elk debat over de topinkomens uit de weg gaat.

Afspraken gemaakt
Roelf de Boer, lid van de Raad van Commissarissen, wilde per e-mail niet meer kwijt dan de zinnen: "De salarisafspraken zijn gemaakt ten tijde van de oude WNT-norm. Die afspraken houden we aan." Het is juist die opstelling waaraan de PvdA zich stoort. Het bedrijf zou volgens Pijpelink moeten aangeven hoe het de norm in de toekomst gaat toepassen.

Ogen sluiten voor debat
"Ik mis een komma achter die zin", zegt Pijpelink. "Door die houding lijkt het alsof ze hun ogen sluiten voor het publieke debat, van waaruit ook de publieke gelden komen. Ik verwacht van een organisatie als Zeeland Seaports, die zo afhankelijk is van belastinggeld, minder arrogantie en meer openheid en transparantie."

Overheids-nv
De partij stelde enkele maanden geleden al statenvragen over de topsalarissen binnen het bedrijf. Zeeland Seaports geldt als een zogenaamde 'overheids-nv' met provincie en gemeenten Borsele, Terneuzen en Vlissingen als aandeelhouders. De overheid wil met de WNT bovenmatige beloningen en ontslagvergoedingen in de (semi-)publieke sector tegengaan. Voor 2016 is de norm vastgesteld op 179.000 euro.

Deel dit artikel: