Mistongeluk precies één jaar geleden

Het was het grootste verkeersongeluk in de Zeeuwse geschiedenis. Een jaar geleden reden zo'n 150 auto's op de A58 op elkaar in dichte mist. Een ongeluk waarvan de omvang nauwelijks te bevatten was. Uiteindelijk kwamen twee mensen om het leven en vielen er 26 gewonden.

Botsingen
Op zeker drie plekken ontstonden kettingbotsingen. Bij Heinkenszand botsten tien auto's op elkaar. Tegenover tankstation Selnisse waren tientallen auto's bij een botsing betrokken. Ook tussen Arnemuiden en Lewedorp zijn auto's op elkaar geknald. Hierbij was een vrachtwagen betrokken.

Afgesloten
De A58 bleef tot 22.00 uur 's avonds afgesloten voor verkeer. De politie deed onderzoek. De hulpdiensten waren druk met het wegslepen van de voertuigen en het schoonmaken van het wegdek. Een deel van de weggesleepte auto's werd naar de Zeelandhallen in Goes gebracht. De volgende dag kunnen automobilisten er terecht om hun spullen uit de auto te halen.

Schade
Een dag na het immense ongeluk laten verzekeraars weten dat alle betrokkenen de schade vergoed krijgen krijgen van hun verzekeraar. Zeven maanden na het mistongeluk maakt het Openbaar Ministerie op een bijeenkomst in Middelburg bekend dat niemand wordt vervolgd.

Impact
Op die bijeenkomst blijkt nog maar eens welke impact de kettingbotsing op automobilisten heeft achtergelaten. Een mevrouw vertelt: "Als iemand een blikje in elkaar knijpt dan gaan de haren op mijn arm weer recht overeind staan." De kettingbotsing wordt gerekend tot één van de grootste ongelukken ooit in Nederland.

Hond
Op social media werd na het ongeluk veel gepraat over Maartje. Een hond die ontsnapte uit een auto die betrokken was bij het ongeluk. Uiteindelijk werd Maartje aan het einde van de dag teruggevonden.

Snelweg
Rijkswaterstaat heeft na het ongeluk de mogelijkheden bekeken om de A58 aan te passen, maar uiteindelijk blijft alles bij het oude. Volgens Rijkswaterstaat lossen matrixborden niets op omdat mist heel snel opkomt en zich heel snel kan verplaatsen. Ook is uit een proef op de A59 met zogenoemde chevronstrepen op het wegdek, die aangeven hoe hard je mag rijden bij mist, is gebleken dat automobilisten hun snelheid niet aanpassen. Rijkswaterstaat denkt wel dat zogenoemde in-car-systemen in de toekomst gaan helpen bij deze problemen.


Al het nieuws over het ongeluk van vorig jaar is te lezen in ons dossier over het mistongeluk. Woensdag 17.20 uur zendt Omroep Zeeland de documentaire '1 seconde' over het mistongeluk uit.
Meer over dit onderwerp:
Zeeland Algemeen a58 kettingbotsing mistongeluk
Deel dit artikel: