Première ontpolderingsdocu op Film by the Sea

Eén van de meestbewogen periodes uit de geschiedenis van de Hedwigepolder is vastgelegd in de documentaire 'Onder de oppervlakte'. De film gaat over de besluitvorming rondom het onder water zetten van de Hedwigepolder en is gemaakt door regisseur Digna Sinke, bekend van onder meer de documentaire Tiengemeten.

Verdrag
In 2005 sloten Nederland en België een verdrag over de verdieping van de Westerschelde, waarvan de ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder een onderdeel vormt. Nu, 10 jaar later, is dat verdrag nog steeds niet uitgevoerd. Sinke laat in deze documentaire zien hoe 'emoties' de politiek zijn gaan bepalen.

Verbazing
"Met grote verbazing en bezorgdheid heb ik het hele proces op de voet gevolgd. Ik kreeg al vrij snel in de gaten dat deze problematiek veel verder reikte dan alleen het onder water zetten van de Hedwigepolder en besloot er een film over te maken."

Red onze polders
Magda de Feijter, oprichter van het actie-comité Red onze Polders, vindt het qua beeld een mooie documentaire. Qua inhoud vindt ze de documentaire te eenzijdig belicht. Ook Guus Langeraert van Zeeuws-Vlaams Platform vindt het jammer dat de 'poldermensen', zoals hij de bewoners van de Hedwigeploder en het middengebied noemt, geen stem hebben gekregen in de documentaire.

Première
'Onder de oppervlakte' gaat op donderdag 17 september in première tijdens het filmfestival 'Film by the Sea'. Op zaterdag 19 september wordt hij nogmaals vertoond op het festival tijdens 'de dag van de Zeeuwse film'. Daarnaast is hij in oktober op een aantal plekken te zien In Zeeland, waarbij er achteraf een discussie plaatsvindt met filmmaker Digna Sinke, politici en publiek.