Koptelefoons veroorzaken steeds meer gehoorschade

Steeds meer Zeeuwen gaan in de toekomst last krijgen van oorsuizen. Dat stelt KNO-arts Guido Dees van ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen. Steeds meer jongeren lopen met oortjes in of koptelefoon op en dat kan bij langdurig verkeerd gebruik, schadelijke gevolgen hebben volgens de KNO-arts.

Tinnitus
Oorsuizen, medisch ook wel tinnitus genoemd, is een gehoorprobleem waarbij mensen een hele dag een harde piep, een suis of gebrom horen. Tinnitus kan genetisch bepaald zijn maar ontstaat vaak door gehoorschade. Dat komt door blootstelling aan harde geluiden, zoals het verkeerd gebruiken van oortjes of het regelmatig gaan naar festivals zonder gehoorbescherming.

25.000 Zeeuwen
In Zeeland hebben zo'n 25.000 mensen een vorm van oorsuizen. Duizend hebben er dagelijks last van. "De mensen die we nu veel op de polikliniek zien, zijn vaak mensen die bijvoorbeeld zonder gehoorbescherming op een scheepswerf hebben gewerkt of boeren die veel op de tractor zitten", zegt KNO-arts Dees.

"Je kunt het niet zien"
Germaine de Kock (76) uit Kloosterzande heeft al vijf jaar last van oorsuizen. Ze voelt zich vaak onbegrepen door mensen. "Sommige mensen zeggen: ach, dat mens dat mankeert niks. Je kunt ook niet zien dat iemand tinnitus heeft," zegt ze.

Aandacht
Ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen vraagt aandacht voor de aandoening. Volgens het ziekenhuis weten weinig mensen nog wat tinnitus is. Daarom wordt er een informatieavond gehouden op 29 september.

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen oorsuizingen tinnitus zorgsaam
Deel dit artikel: