'Schilderijen Rembrandt komen naar Zeeland'

Twee schilderijen van Rembrandt komen tijdelijk in het Zeeuws Museum te hangen. Dat kondigt het Rijksmuseum aan, dat de twee doeken wil kopen.

Broer en zus Nachtwacht
Het gaat om de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Rembrandt schilderde ze in 1634, aan het begin van zijn carrière. Het zijn de grootste portretten die de meester ooit schilderde, 2,10 bij 1,35 meter. De schilderijen worden de 'broer en zus van de Nachtwacht' genoemd. 

Toer door Nederland
Mocht de koop lukken dan start het Rijksmuseum een toer door Nederland. In elke provincie worden de meesterwerken vier dagen lang getoond. In Zeeland is dat het Zeeuws Museum, meldt dagblad De Volkskrant.

'Fantastisch'

Het Zeeuws Museum laat weten het een 'fantastisch' plan te vinden. Er zal wel extra beveiliging nodig zijn voor de meesterwerken. En er wordt overwogen de openingstijden te verruimen in de periode dat de schilderijen naar Middelburg komen.


160 miljoen euro
De doeken van Rembrandt kosten 160 miljoen euro. Ze zijn nog in handen van de Franse tak van de familie Rothschild. Het kabinet betaalt de helft van dat bedrag. Het Rijksmuseum in Amsterdam financiert de rest.


Foto's: Wikipedia

Deel dit artikel: