Getijdencentrale met alle voorzichtigheid geplaatst

Met alle voorzichtigheid is donderdagdagavond de getijdencentrale in de Oosterscheldekering geplaatst.

Succesvol
Na maanden van voorbereiding en de bouw van de centrale, is volgens het bedrijf Tocardo de installatie succesvol verlopen. Het is één van de belangrijkste stappen richting energieopwekking uit eb en vloed in Zeeland.

Doodtij
De installatie is vanaf een ponton in één van de stroomgaten aan de zuidkant van Neeltje-Jans gehangen. Dat gebeurde bij doodtij als er nauwelijks stroming is. Ook zijn een aantal schuiven tijdelijk dicht gezet, zodat de werkzaamheden in rustig water gedaan konden worden.

Inklappen
Het is voor het eerst dat er iets aan de kering is gehangen dat niet in dienst staat van waterveiligheid. De getijdencentrale is via een speciale constructie aan de kering bevestigd. Om te voorkomen dat de waterkerende functie in gevaar komt, mag er niet in de kering worden geboord. De centrale kan op elk moment ingeklapt worden als dat nodig is bij noodweer.

Omleiding
Wegens de werkzaamheden moet het verkeer heel de nacht omrijden via de Zeelandbrug. Als alles voorspoedig verloopt zal begin november de eerst stroom worden opgewekt.

Lees ook:
- Zeeuws werk getijdencentrale klaar
- Volle dagen buffelen voor getijdencentrale
- 'Grotere getijdencentrale risico Oosterschelde'
- Primeur: energie uit eb en vloed in Oosterschelde

Deel dit artikel: