Kilometers kabel nodig om getijdenstroom aan land te krijgen

Om stroom vanuit de getijdencentrale in de Oosterscheldekering aan land te krijgen, is 10 kilometer aan kabels en leidingen nodig. Het merendeel zit in de centrale zelf.

Zeeuwse inbreng
De elektronica is volledig aangelegd door installatiebedrijf Istimewa uit Vlissingen-Oost.

Bouw
De getijdencentrale is de afgelopen maanden in Schiedam in elkaar gezet, nadat eerder de behuizing bij constructiebedrijf Hillebrand in Middelburg werd gebouwd. Alle onderdelen, van waterturbines tot aansturingskasten, zijn daarna uitgebreid getest. Donderdagavond is de centrale in de kering gehangen.


Lees ook: Getijdencentrale met alle voorzichtigheid geplaatst.

Istimewa
Het is voor medewerkers van Istimewa een intensief project geweest. Sinds half juli is er 24 uur per dag aan de installatie gewerkt om de centrale af te krijgen. Het bedrijf hoopt, net als Hillebrand, dat als de getijdencentrale een succes wordt, het kan profiteren van de opgedane ervaring.

Stroom
Vanaf dit najaar wekt de centrale stroom op in één van de doorgangen van de Oosterscheldekering. De getijdencentrale is voor de ingenieurs van het Noord-Hollandse Tocardo, een presentatie op het wereldpodium van wat Nederland kan op dit gebied kan. Zeeuwse bedrijven als Istimewa hopen hier een graantje van mee te kunnen pikken als ze vaker mee mogen bouwen aan deze vorm van duurzame energieopwekking.


Lees ook: Primeur: energie uit eb en vloed in Oosterschelde.