Protest tegen kappen van overlastgevende bomen

De Tuin van Zeeland protesteert tegen het kappen van de bomen aan de Loskade in Middelburg. Wethouder Arjan Beekman (CU) wil dat de abelen worden gekapt omdat de wortels van de bomen zorgen voor te veel oneffenheden in de bestrating.

Entree van de stad

De Loskade is de plek in Middelburg waar cruiseschepen aanmeren. Het is dé entree van de stad voor de toeristen van de schepen. Omwonenden zien bezoekers regelmatig struikelen. "Het is een schande, er moet snel wat aan gedaan worden", zegt een omwonende.


Zonde
De Tuin van Zeeland is tegen de kap van de abelen. "Het is zonde van deze prachtige bomen. Een kapitaalvernietiging", aldus Jean-Marie van Isacker van de Tuin van Zeeland, "Deze bomen kunnen nog zeker zestig jaar doorgroeien."

Grond ophogen
De wortels van de abelen duwen op weg naar voedsel de klinkers omhoog. Volgens de Tuin van Zeeland kan dat probleem worden opgelost door het wegkappen van de bovenste wortels, het ophogen van de grond en het aanbrengen van een halfverharde bestrating. "Dan heb je de komende twintig jaar geen last meer van wortelopdruk".

Kappen
Wethouder Beekman wijst het alternatieve plan van de Tuin van Zeeland af. Een halfverharde laag gaat stuiven en moet regelmatig gewalst worden tegen de worteldruk. In plaats van de abelen wil Beekman nieuwe bomen aanplanten in een groter plantgat. Waarschijnlijk komen er iepen.

Veertig jaar
De Tuin van Zeeland betreurt nieuwe aanplant. "Iepen groeien langzaam. Wij zullen in ons leven niet meer meemaken dat de nieuwe iepen dezelfde hoogte en statuur hebben als deze abelen. Dat duurt veertig jaar."

Maandag
Het is aan de gemeenteraad van Middelburg om een beslissing te nemen. Maandag 9 november stemt de raad voor kappen of behouden van de abelen.

Deel dit artikel: