Wereldwijd genieten van bier met Kloosters tintje

Mouterij The Swaen in Kloosterzande maakt mout van gerst voor speciaalbieren over de hele wereld. Zo kan het zijn dat je in Brazillië geniet van een biertje waar een Zeeuws tintje aan zit.

De wereld over
Het is een enorme taak om dit product wereldwijd te leveren. Directeur Andries de Groen van de Mouterij is dan ook een drukbezet man. Hij vliegt de hele wereld over om zijn mout te verkopen. Chili, Brazillië, Vietnam en Amerika zijn bijvoorbeeld afnemers van het Zeeuwse product.

Speciaalmouterij
Dat het mout heel de wereld overgaat heeft de mouterij te danken aan een verandering binnen het bedrijf. Voorheen maakte The Swaen alleen mout voor één bekend Nederlands biermerk. Twee jaar geleden maakte de mouterij de overstap van pilsenermouterij naar gespecialiseerde mouterij.

Meer omzet
Die stap bleek een goede zet, want er is een grote markt voor. Dat komt ook doordat de populariteit van speciaalbieren toeneemt en dus ook het aantal brouwers. Mouterij The Swaen heeft zo meer omzet en meer klanten. Bovendien zijn er bijna geen zelfstandige mouterijen in de wereld. Dus heeft de mouterij een unieke positie.

Kloosterzande
Daarom is het ook best bijzonder dat de mouterij in zo'n kleine Zeeuwse kern staat. Maar volgens De Groen is de locatie in Kloosterzande juist ideaal. "We zitten dichtbij de haven van Antwerpen. Voor de import van gerst en het exporteren van de mout is dat ideaal."

Gerst
Niet alle gerst wordt overigens geïmporteerd. Er wordt ook gebruik gemaakt van Zeeuwse gerst. Doordat de mouterij al sinds 1906 in Kloosterzande staat, zitten er veel gerstboeren in de buurt. Bovendien is de grond in Oost Zeeuws-Vlaanderen ideaal om gerst te verbouwen.

Mout
Mout is gekiemde gerst en is eigenlijk de ziel van bier. Het 'mouten' is de eerste stap in het brouwen. Wat druiven voor wijn zijn, is mout voor bier. De mout is belangrijk voor de kleur, smaak en het witte schuimlaagje. Overigens wordt mout ook gebruikt in andere producten zoals whiskey, jenever en havermout.


> Lees ook: Het geheim van goed bier? Een goede moutmeester!

Deel dit artikel: