Kapelle wil meewerken aan tijdelijke opvang vluchtelingen

Het dagelijks gemeentebestuur van Kapelle is bereid tot noodopvang en tijdelijke opvang van vluchtelingen. Dat schrijft het college dinsdag in een voorstel aan de gemeenteraad.

Groene Woud
Het college stelt sporthal Groene Woud beschikbaar voor eventuele 72-uurs crisisopvang. De sporthal biedt ruimte aan 150-200 mensen. Daarnaast is de gemeente bereid tijdelijk vluchtelingen op te vangen in overleg met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) "Dat kan gaan om een periode van enkele maanden tot twee jaar", zegt burgemeester Anton Stapelkamp.

Tijdelijk

Een locatie voor de tijdelijke opvang is nog niet bekend, zegt de burgemeester. "Braakliggende terreinen zijn een mogelijkheid. Maar zo'n groot tentenkamp als in Nijmegen is hier niet mogelijk." Hoeveel vluchtelingen Kapelle tijdelijk onderdak kan bieden, wil de burgemeester nog niet kwijt. "Dat besluiten we in overleg met het COA."

Kleine gemeenschap

Een asielzoekerscentrum wil het college in ieder geval niet in Kapelle, blijkt uit het voorstel. "Dat is een brug te ver voor ons", zegt Stapelkamp. "Het gaat dan vaak om 600-800 mensen en dat is volgens ons net teveel voor zo'n kleine gemeenschap als Kapelle. Daar hebben we ook de ruimte niet voor."

Draagvlak

Stapelkamp denkt dat er voldoende draagvlak is voor het voorstel in de raad en in de samenleving. "Ik heb het gevoel dat Kapelle een sociale gemeente is waar mensen goed voor elkaar zorgen. Barmhartigheid, dat is wat Kapelle kenmerkt. Ik denk dat mensen best bereid zijn daaraan mee te werken."


Besluit

De gemeenteraad van Kapelle neemt dinsdag 6 oktober een besluit over het voorstel.

Deel dit artikel: