Opleiding voor hulpverleners die net wat meer kunnen

Het Trainingscentrum aan de Buitenhaven in Vlissingen begint een proef met het opleiden van 'first responders'. Met die term worden bedrijfshulpverleners bedoeld die net wat meer kunnen dan de gewone BHV'er.
BHV-plusser
De nieuwe opleiding moet een brug slaan tussen de basisopleiding tot BHV-er en professionele hulpverleningsdiensten, zegt directeur Willem Brinkman van het trainingscentrum. "Veel chemische bedrijven hebben te maken met heel andere incidenten dan mensen op een kantoor. Daar is dus behoefte aan een manier van hulpverlening."

First responders
Woensdag vond een informatieavond plaats die vooral bedoeld was voor bedrijven die aan alleen bhv-ers niet genoeg hebben, maar bedrijfsbrandweer weer teveel vinden. Voor hen kunnen first responders een uitkomst zijn. Zo'n dertig bedrijven uit Zuid-Nederland kwamen op de informatiemiddag af. Het trainingscentrum biedt per medewerker een op maat gemaakte opleiding.

Metrostation
Bij het trainingscentrum in Vlissingen worden in de pilot vooral brandweertrainingen gegeven, maar ook BHV- en EHBO-cursussen. Door de ligging zijn er zowel trainingen op het land als op het water mogelijk. Op het terrein is bijvoorbeeld een stukje ondergronds metrostation nagebouwd, er staan huizen en er is een oefenhelikopter. Door die objecten kan er realistisch worden geoefend.

Zelfstandig
Tot 2010 werd het trainingscentrum geëxploiteerd door de Stadsgewestelijke Brandweer Vlissingen-Middelburg. Om meer te kunnen samenwerken met private partijen en investeerders is het trainingscentrum vijf jaar geleden verzelfstandigd.

Deel dit artikel: