Vleermuisrotonde Schoondijke lijkt op hoerenbuurt

Verschillende automobilisten raken op een rotonde bij Schoondijke in de war door het rode lichtschijnsel van de lantaarnpalen. Sommigen denken in een rosse buurt te zijn beland. Maar in werkelijkheid rijden de automobilisten op de eerste vleermuisvriendelijke rotonde van Zeeland.

Vleermuisrotonde


Bat-lampen

Lantaarnpalen bij twee nieuwe rotondes In de rondweg van Schoondijke zijn speciaal voor de vleermuizen voorzien van rode lampen. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. Hun ogen zijn gevoelig voor blauw en ultraviolet licht, maar minder voor oranje- en roodkleurig licht. Daarom heeft Rijkswaterstaat er voor gekozen om hier 'bat-lampen', afgeleid van het Engelse woord bat - ofwel vleermuis- te plaatsen.

Niet verstoren

De nieuwe rotondes bij Schoondijke doorkruisen een vleermuisroute. In de buurt zijn verschillende populaties van vleermuizen te vinden, die heen en weer vliegen naar hun jachtgebied. Volgens de wet mag je leefgebieden van vleermuizen niet verstoren. Soms leidt de verlichting tot vragen bij weggebruikers; volgens Rijkswaterstaat zijn er tot nu toe enkele telefoontjes binnengekomen over de opvallende verlichting.

Soorten

Vleermuisdeskundigen vinden de lampen een goed compromis. In Zeeland leven nu elf soorten vleermuizen en de meeste soorten vinden we in West-Zeeuws-Vlaanderen. Als je hun jachtroute blokkeert gaan ze niet direct dood, maar ze raken wel verstoord en wijken uit naar andere gebieden.

Deel dit artikel: