ZorgSaam oefent hulpverlening bij grote ramp

Zorginstelling ZorgSaam in Zeeuws-Vlaanderen oefent samen met de huisartsenpost het eigen rampenplan. Bij de oefening is het dak van het Scalda College in Terneuzen ingestort tijdens een informatieavond over de komst van vluchtelingen.

Gewond
Tientallen mensen zijn hierbij gewond geraakt. De gewonden en familieleden van slachtoffers worden gespeeld door lotusslachtoffers. Tijdens de oefening rijden zogenaamd 45 ambulances van en naar de rampplek. In werkelijkheid worden de 'slachtoffers' vanuit de andere delen van het ziekenhuis naar de ingang van het ziekenhuis gebracht.

Plan
ZorgSaam heeft een plan vastgesteld voor het opvangen en behandelen van een groot aantal slachtoffers in geval van een ramp in de regio. Dit ziekenhuisrampenopvangplan (ZIROP) is een verplichting voor Nederlandse ziekenhuizen.

Praktijk
Volgens crisismanager Linda Goense is het belangrijk dat een dergelijk plan niet alleen op papier goed is uitgewerkt, maar ook regelmatig in de praktijk wordt getoetst. Daarom wordt deze oefening eens in de vijf jaar gehouden.

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen oefening rampenplan zorgsaam
Deel dit artikel: