Met olie besmeurde vogels op Zeeuwse stranden

Vogelaars hebben op het strand bij Westkapelle woensdagmiddag meerdere met olie besmeurde zeevogels gezien. Waarschijnlijk zijn deze dieren op zee met de olie in aanraking gekomen.

Olie aangespoeld
Aan de Belgische zijde van de grens is woensdagmiddag op het strand bij Het Zwin de eerste olie aangespoeld. In Zeeland is nog geen olie gesignaleerd.Patrouille
Rijkswaterstaat patrouilleert langs de Zeeuwse kust om te kijken of er olie aanspoelt. Voor de kust drijven meerdere olievlekken die nog mogelijk aan kunnen spoelen. Het gebied beslaat zo'n acht bij vijftien kilometer.

Dam
Bij het natuurgebied Het Zwin is een dam van zand aangelegd om het te beschermen. De olie uit het bij het Belgische Zeebrugge gezonken vrachtschip gaat op de Noordzee langzaam in noordelijke richting. Rijkswaterstaat houdt de olie ook vanuit de lucht in de gaten. Het is mogelijk dat de olie deels verdampt of zinkt.

Tanks
Het Nederlandse vrachtschip zonk in de nacht van maandag op dinsdag na een aanvaring. Het schip had als brandstof 125 ton dieselolie en 427 ton zware olie aan boord, verdeeld over zeker zes verschillende tanks. Onduidelijk is hoeveel tanks zijn beschadigd. Rederij Flinter, eigenaar van het schip, zegt dat er steeds minder olie uit het schip komt.

Lees ook:
- Olie-inspectie op Zeeuwse stranden
- Zeeuwse vrijwilligers ruimen olie op
- Zanddam klaar om Het Zwin te beschermen tegen olie

Foto's: Dirk Eijkemans

Deel dit artikel: