Gans vaker op de kaart, maar hoe smaakt het?

Het is even wat anders, maar volgens kok Evert van Dilst van restaurant d'Ouwe Smisse in Zonnemaire is een stukje Zeeuws ganzenvlees de moeite waard. Sinds enkele maanden staat het bij hem op de menukaart en de reacties zijn positief.


Biefstuk
Als het aan Van Dilst ligt worden de ganzen die in Zeeland voor overlast zorgen en worden afgeschoten, die nu nog vaak worden weggegooid, voortaan opgegeten. Het vlees van de wilde gans is volgens Van Dilst op het oog te vergelijken met biefstuk. "Het is rood vlees en lijkt op biefstuk, maar smaakt toch echt anders. Het heeft die stevige wildsmaak, bovendien is het mager vlees."Zeeuwse gans
Vooralsnog zijn er slechts enkele Zeeuwse restaurants die Zeeuwse gans serveren. Daarnaast zijn er in onze provincie inmiddels negen boerderijwinkels waar gans te koop is.

Verspild
Het past in de filosofie van Hollands Wild, een bedrijf dat vindt dat natuurlijke rijkdommen te vaak verspild worden terwijl ze verwerkt kunnen worden tot een mooi product. De organisatie wil de schakel zijn tussen jager en consument zodat overtallige ganzen niet in de kliko verdwijnen, maar geconsumeerd worden.

Nieuwe natuur
Door de aanleg van nieuwe natuur is het aantal ganzen in Zeeland de afgelopen twintig jaar toegenomen. Dat zorgt voor landbouwschade. De overheid geeft binnen strikte wetgeving vergunningen af om op wild te schieten om het natuurlijk evenwicht te herstellen.

Streekproducten
Volgens Hollands Wild is het niet reëel dat we gans in de vleesschappen van de supermarkt gaan vinden, daarvoor is het aanbod te klein. Maar steeds mer restaurants en boerderijwinkels sluiten zich aan bij het initiatief. Dat is te danken aan de trend dat mensen willen weten waar hun eten vandaan komt en de toenemende populariteit van streekproducten.

Koksleerlingen
Zeeuwse koksleerlingen van Scalda krijgen binnenkort als eerste van Nederland les in het bereiden van wilde ganzen.

Lees ook:
- Gooi afgeschoten ganzen niet weg, eet ze op

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Algemeen ganzen hollands wild jagers
Deel dit artikel:

Recent nieuws