Zeven Zeeuwse gemeenten hijsen homovlag

Meer dan de helft van de Zeeuwse gemeenten hangt komend weekend de regenboogvlag uit voor 'coming out day'. Daarmee benadrukken ze de acceptatie van seksuel anders geaarden in hun gemeente. Zes Zeeuwse gemeenten hijsen de vlag bewust niet.

Zeven gemeenten

Vlissingen, Middelburg, Goes, Hulst, Sluis, Veere en Borsele hijsen de regenboogvlag wel. Het merendeel doet dat op maandag, vanwege de gelovigen in hun gemeente of uit praktische overwegingen. Drie jaar geleden hingen nog slechts drie gemeenten de regenboogvlag uit op de internationale homodag.

'Kleine moeite'
"Ik juich die toename erg toe", zegt Stefano la Heijne, secretaris bij COC Zeeland. "Het is een kleine moeite om de vlag uit te hangen, maar het is zo'n belangrijk gebaar voor anders geaarden in een gemeente. Het geeft ze een signaal dat ze zichzelf mogen zijn. Het geeft een gevoel dat ze thuishoren in de gemeente en geen vreemde eend in de bijt zijn."

Vlagprotocol

De gemeenten Schouwen-Duiveland, Tholen, Noord-Beveland, Kapelle, Reimerswaal en Terneuzen hijsen de vlag bewust niet. Het belangrijkste argument van de gemeenten is dat het 'niet in hun vlagprotocol staat'. Ook geven ze aan dat ze er nooit een verzoek voor ontvingen of dat ze het vorige jaren ook niet deden.

Kerk dominant aanwezig
"Erg verrassend vind ik dat niet", zegt La Heine. "Dat zijn veelal toch de gemeenten met een zwaardere religieuze kern. Als homo in een gemeente waar de kerk dominant aanwezig is, merk je dat je moeilijker jezelf kunt zijn. Als de gemeente dan ook niet meewerkt bij zoiets kleins als het hijsen van een regenboogvlag kan ik me goed voorstellen dat ze zich niet thuis voelen."

Tholen
De gemeente Tholen hijst de vlag niet, maar geeft wel aan beleid voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT) te ontwikkelen. Wat dat beleid inhoudt is overigens nog onduidelijk. "Het is opvallend gezien er vorig jaar nog drie weigerambtenaren zijn aangenomen. Maar ik ben benieuwd naar de inhoud van dat beleid. Het klinkt in ieder geval positief", zegt La Heine.

Zelfmoordneigingen
De acceptatie van anders geaarden is in Zeeland minder dan in de randstad, zegt La Heijne. Hij wijst op een rapport uit 2010 waarin het Sociaal Cultureel Planbureau aantoont dat het percentage jongeren met suïcidale neigingen in Zeeland extreem hoog was onder homo's en lesbiennes. La Heijne: "Over het algemeen gaat het vooruit in Nederland. Alleen bij specifieke groepen is er nog veel werk te verrichten."


Deel dit artikel: