Proces-verbaal tegen Sluise hondenbezitter

SLUIS -
De hondenbezitter uit de gemeente Sluis was in overtreding van artikel 36 van de gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Dit artikel vermeldt onder meer dat het verboden is om 'een hond als trekkracht te gebruiken'. Daar maakte de eigenaar van de betreffende honden zich wel schuldig aan.

Ontheffing

Er zijn in de wet specifiek genoemde hondenrassen waarvoor eigenaren ontheffingen kunnen aanvragen van het bovengenoemde wetsartikel. De hondenbezitter uit de gemeente Sluis was niet in het bezit van een dergelijke ontheffing. De officier van justitie gaat zich binnenkort beraden over de hoogte van de boete die de eigenaar krijgt.

Boete

Dit strafbare feit in combinatie met de temperatuur die maandag ruimschoots de 23 graden Celsius bereikte, was voor de dierenpolitieagent aanleiding om de eigenaar te vervolgen. Honden kunnen niet zweten en raken overtollige warmte alleen kwijt door snel te ademen of hijgen, waardoor water via de tong verdampt. De enige plek waar honden kunnen zweten is onder hun voetzolen.

Coma

Bij teveel zon en warmte kan een hond in coma raken of zelfs doodgaan. De inspectiedienst dierenbescherming benadrukt daarom dat het belangrijk is om daar rekening mee te houden.