Aandacht! Aandacht! Het einde van een tijdperk

"Hoort boeren, burgers en buitenlui hoort" zal nooit meer hetzelfde klinken vanaf het bordes van het oude stadhuis in Sluis. Want stadsomroeper Jantje van Sluis stopt er namelijk mee, na 73 jaar. De bijna 85-jarige Cees Blaeke, zoals Jantje in het echt heet, houdt ermee op nu hij nog gezond is.

Stadsomroeper
Cees Blaeke bracht afgelopen vrijdag zijn laatste twee "roepen" ten gehore tijdens een huwelijksceremonie in Sluis. Hij is de oudste stadsomroeper van Nederland en volgens de gemeente Sluis wellicht ook van de hele wereld. Blaeke nam op twaalfjarige leeftijd de bel voor het eerst over van zijn vader Felix. Sluis noemt hem de bekendste inwoner uit de naoorlogse periode.

Beatrix
Zijn werk en bekendheid leverden Blaeke in 1985 een Koninklijke onderscheiding op en in 2002 de zilveren erepenning van de toenmalige gemeente Sluis-Aardenburg. Het hoogtepunt in zijn carrière was het verwelkomen van koningin Beatrix in 2008 op het bordes van het Belfort in Sluis.

Kleinzoon
Sluis behoudt in de toekomst wel een stadsomroeper. De kleinzoon van Blaeke wordt de komende maanden opgeleid, zodat in de toekomst het "boeren, burgers en buitenlui" weer van het bordes van het Belfort te horen zal zijn.

Deel dit artikel: