15 en 19 jaar cel voor moord N61 IJzendijke

Twee mannen zijn veroordeeld tot 15 jaar en 19 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor een moord langs de N61 bij IJzendijke in september 2013. Het is nog niet bekend of de verdediging in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

Verantwoordelijk

Een 26-jarige man kreeg 19 jaar. Zijn 52-jarige vader is 15 jaar cel opgelegd. Beide mannen worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van een 24-jarige Dordtenaar in september 2013 bij werkzaamheden aan de N61 in IJzendijke. De 26-jarige man heeft volgens de rechter geschoten waarna zijn vader het pistool overnam.Eerwraak

De rechtbank oordeelde dat er sprake is van eerwraak en noemde de moord 'een kille liquidatie op klaarlichte dag op de openbare weg met grote gevolgen voor nabestaanden en veel impact op de maatschappij'. De broer (49) van de 52-jarige man werd veroordeeld tot een week onvoorwaardelijke celstraf wegens bedreiging.

Fel gekant tegen relatie

De vader en zoon, eveneens uit Dordrecht, waren fel gekant tegen de relatie van het slachtoffer met hun dochter en zus. Onder meer omdat zij al was uitgehuwelijkt aan haar neef.

Trekker overhaalden
Volgens de rechtbank wijzen camerabeelden, afgeluisterde telefoongesprekken en getuigenverklaringen erop dat de zoon de trekker overhaalde en niet diens vader. De vader belde na de moord 112 en zei dat hij had geschoten. Toen agenten arriveerden had hij het pistool in zijn hand. Maar volgens de rechtbank nam de vader zijn zoon in bescherming.

Bekentenis
De zaak tegen hen werd in juli van dit jaar aangehouden, omdat de 26-jarige verdachte de moord de avond voor de tweede zittingsdag bekend had aan een gevangenisbewaker.

Lees ook:

- OM blijft bij eis: 19 jaar voor N61-moord

- OM: Verdachte bekent moord IJzendijke tegen bewaker

- 19 jaar gevangenisstraf geëist voor moord

- Reden schietpartij waarschijnlijk in relationele sfeer