Miljoenenbezuiniging Middelburg: verenigingen, dieren en ambtenaren de dupe

De gemeente Middelburg gaat de komende jaren flink bezuinigen. Vooral verenigingen, dierenorganisaties en ambtenaren krijgen het voor de kiezen. Vanwege aanhoudende tekorten wil het 8,3 miljoen euro besparen door opnieuw de kaasschaaf over de uitgaven te halen. 'Iedereen gaat dit merken', aldus het gemeentebestuur.

Zwaarste bezuinigingsronde
De bezuinigingen komen na jaren waarin al voor zo'n 17 miljoen euro werd bezuinigd. De nieuwe ronde noemt het gemeentebestuur 'de zwaarste bezuinigingsronde van de afgelopen jaren'.

Subsidie
Volgens het gemeentebestuur worden inwoners, verenigingen, organisaties en bedrijven dit keer meer dan ooit door de bezuinigingen geraakt. Zo wordt de subsidie voor de Middelburgse kinderboerderij stopgezet, krijgen muziek- en sportverenigingen minder tot geen subsidie meer en moet ZB (voorheen Zeeuwse Bibliotheek red.) het vanaf 2019 met 300.000 euro minder doen.

Betaald parkeren

Naast minder geld uitgeven, wil de gemeente meer geld binnenhalen. Door betaald parkeren in te voeren op het parkeerterrein aan de Oude Veerseweg en parkeertarieven op andere locaties te verhogen, hoopt de gemeente bijna drie ton per jaar op te halen. Ook overweegt Middelburg om belasting te heffen op het gebruik van gemeentegrond door kabelbedrijven. Eerder voerden andere gemeenten ook al een dergelijke belasting in.

Ontslagen
De gemeente zet ook het mes in de eigen organisatie. Zo moet het werk bij de gemeente de komende jaren met twintig fulltime krachten minder worden gedaan. Door het herplaatsen van ambtenaren en natuurlijk verloop hoopt Middelburg dat niet gedwongen ontslagen hoeft te worden.

Schuld opgelopen
"De bezuinigingen zijn nodig om het huishoudboekje weer op orde te krijgen", schrijft het bestuur. Gemeentes krijgen de laatste jaren minder geld uit het gemeentefonds en daarnaast is de schuld van Middelburg de afgelopen jaren opgelopen tot bijna een kwart miljard. De helft daarvan komt doordat de grond die Middelburg in bezit heeft veel minder waard is dan de gemeente altijd heeft gedacht.


Lees ook:

- Goes voert kabelbelasting in en stopt met gratis poepzakjes

- Eerste rekening kabelbelasting in augustus

Deel dit artikel: