'Zeeuwse omroepjournalisten staan voor grote uitdagingen'

Het wordt een tijd vol uitdagingen voor Zeeuwse omroepjournalisten. De ontwikkelingen in de techniek staan niet stil en het medialandschap verandert in hoog tempo. Bovendien moeten de dertien regionale omroepen samen 17 miljoen euro bezuinigen.Niet het einde
Toch zullen de bezuinigingen niet het einde van Omroep Zeeland inluiden, stelt Omroep Zeeland-directeur Monique Schoonen. "De nieuwsvoorziening moet blijven, al verandert er veel. Maar internet en social media kunnen niet de dagelijkse nieuwsvoorziening vervangen."

Verjaardag
Omroep Zeeland viert zijn 25e verjaardag met op zaterdag een open dag en op vrijdag een symposium over de toekomst van de regionale journalistiek.

Meer doen
Maar volgens Schoonen moeten journalisten wel anders gaan werken. "Vroeger gingen ze met pen en papier op pad. Nu moet een journalist zelfvoorzienend zijn. Hij moet zelf de camera kunnen bedienen, radio-opnames maken, teksten schrijven, analyseren en snappen waar het over gaat. En hij heeft een goed netwerk nodig. Een journalist moet nu veel meer kunnen dan vroeger."

Uitdaging
Toch spreekt Schoonen liever van een uitdaging voor journalisten dan dat de journalistiek onder druk staat. "Een journalist moet het uitdagend vinden om ergens in te duiken en dingen uit te zoeken. Hoofdredacteuren moeten meer selecteren en kiezen wat echt belangrijk is om een betrouwbare nieuwsvoorziening te bieden. Daar kun je het verschil maken met andere bronnen die dat niet doen."

Helft minder
Alle regionale omroepen hebben dezelfde wettelijke taken op het gebied van nieuws, sport en cultuur. Maar vanwege het inwoneraantal van hun provincie lopen de subsidies nogal uiteen. Omroep Brabant krijgt met 18,9 miljoen euro het meeste geld. Omroep Zeeland moet dezelfde taken uitvoeren voor de helft van dat geld: 9,3 miljoen euro.