Toegankelijkheid voor gehandicapten moet echt veel beter

Niemand mag beperkt worden in zijn mobiliteit door zijn of haar handicap. Dat staat in een verdrag van de Verenigde Naties waar de Tweede Kamer zich in december over buigt. Mensen met een handicap weten als geen ander hoe groot de problemen zijn.

Problemen
De problemen liggen vooral in verkeerssituaties zegt expert toegankelijkheid Linda van Son. Van Son is aangesloten bij Visio, het expertisecentrum op het gebied van blinden en slechtzienden. Als groot probleem noemt Van Son de verdwijnende hoge stoep. Volgens haar liggen de stoep en de weg steeds vaker op één niveau en bestaan uit dezelfde stenen. Het is dan voor blinden en slechtzienden erg moeilijk om te weten waar de stoep eindigt en de weg begint.

Oplossing
Volgens Van Son zou het al erg helpen als er bij de aanleg van straten wordt gekozen voor verschillend gekleurde stenen en van verschillend materiaal. Dan voelt een slechtziende dat de verkeerssituatie verandert. Van Son roept daarom gemeenten op om bij onderhoud en opknapwerk meteen te kijken hoe de situaties verbeterd kan worden voor gehandicapten.

Uitstel
Het VN verdrag stamt al uit 2007, maar wordt in december 2015 geratificeerd in de Tweede Kamer. Met de ratificatie verplicht de kamer Nederland om problemen rond de toegankelijkheid van de openbare ruimte aan te pakken. Eigenlijk stond de behandeling vorige week op de agenda, maar die bespreking is uitgesteld.

Verplichting
Nu het VN-verdrag is aangenomen zullen het rijk, maar zeker ook de gemeenten aan de bak moeten. Het aannemen van het VN-verdrag is geen verplichtingsvrije stap. Over twee jaar moet Nederland verantwoording afleggen aan de VN over wat er al is gedaan om de toegankelijkheid en mobiliteit van gehandicapten te verbeteren.