Voor blinden loert gevaar op iedere straathoek

De openbare ruimte kan nog wel wat verbeteren voor gehandicapten. Dat weten ook de blinde Marcelle Huige en slechtziende Sandra de Vet uit Terneuzen. Op hun wekelijkse wandeling stuiten ze op gevaarlijkste situaties.

Onduidelijk

Eén van die plaatsen is het kruispunt bij het tankstation Picobello in Terneuzen. Voor iemand die kan zien is het een overzichtelijk kruispunt, maar dat verandert als dat zintuig wegvalt. Zo lopen de stoeptegels door over de afslag voor de auto's. "Het is voor mij dus onmogelijk om te voelen wanneer de straat begint", legt De Vet uit.
Rotonde

Hetzelfde geldt voor de rotonde Vrijheidslaan, Rooseveltlaan. Het verkeer komt voor Marcelle Huige van alle kanten en dat maakt het voor haar moeilijk om te horen waar wie vandaan komt. Ook deelt ze de oversteekplaats met fietsers, wat voor gevaarlijke situaties zorgt.
Tevreden

Op een aantal gevaarlijke plekken na zijn de dames overigens wel tevreden over de toegankelijkheid van hun gemeente. Mobiel blijven is er daarentegen de laatste jaren niet makkelijker op geworden. Marcelle Huige: "Neem bijvoorbeeld de OV-chipkaart. Het is voor mij heel moeilijk om te weten of ik in- of uitgecheckt ben." Dat gaat volgens haar ook wel eens mis, omdat ze dan niet weet welk piepje bij haar hoort.

December

Vorige week zou de Tweede Kamer praten over het in gebruik nemen van een VN-verdrag dat de toegankelijkheid voor iedereen garandeert. Die bespreking is uitgesteld naar december.

Facebook
Hoe is het om blind over een zebrapad te lopen? Verslaggever Niels Schuurbiers stak met dichte ogen een drukke weg over. Bekijk de video op onze Facebookpagina.


Lees ook: Toegankelijkheid voor gehandicapten moet echt veel beter