Erfgenaam schrijver eist ontslag ZB-directeur na ruzie nalatenschap

Ruzie over de nalatenschap van de Zeeuwse schrijver Hans Warren. Erfgenaam Mario Molegraaf eist het ontslag van de directeur van de Zeeuwse Bibliotheek (ZB) en wil al het materiaal van de schrijver terug. Dat schonk hij in 2004 aan de bibliotheek.

Onbetrouwbaar

Dat schrijft Molegraaf in een e-mail aan directeur Perry Moree van de ZB. Moree zou onbetrouwbaar zijn en de schenkingsvoorwaarden niet naleven. Zo mag Molegraaf niet meer in de kluis van bibliotheek waar het materiaal ligt en zouden er twee schriften van Warren zoek zijn. Alleen als Moree vertrekt, mag de bibliotheek de nalatenschap houden.

Niet serieus
Moree neemt het dreigement niet serieus en zegt dat al het materiaal sinds de schenking eigendom is van de provincie Zeeland. Verder vindt hij het logisch dat Molegraaf niet meer in de kluis mag. "Alleen getrainde conservatoren mogen daarin. Er ligt voor miljoenen aan kwetsbaar erfgoed. Maar hij kan al het materiaal gewoon opvragen vanuit de leeszaal. Hij mag er alleen zelf niet meer bij."

Onderzoek
Voor de missende schriften van Warren stelde Moree een onderzoek in. De resultaten daarvan komen binnen enkele weken. Wel vindt hij het opvallend dat Molegraaf de vermissing vorige maand pas meldde bij de bibliotheek, terwijl de schriften al zeven maanden zoek zouden zijn. "Hij heeft het toen niet aan ons gemeld", zegt Moree, die in april aantrad als directeur bij de ZB.

Auteursrechten
Verder dreigt Molegraaf de factuur voor het schenden van auteursrechten morgen te verhogen van 13.000 naar 180.000 euro. Via de online Krantenbank van de ZB waren alle freelanceartikelen uit de PZC vanaf de jaren tachtig terug te lezen. De ZB sloot na de klacht van Molegraad de Krantenbank in april gedeeltelijk en heeft alle artikelen van Warren zwartgemaakt. Binnenkort gaat de Krantenbank weer online.

Specificatie
Directeur Moree zei maandag ook de factuur van 13.000 euro niet serieus te nemen, omdat de onderbouwing ontbrak. "Ik heb gevraagd om een specificatie, maar daar geen antwoord op ontvangen. Ik vond dat bedrag al hoog, maar de verhoging naar 180.000 euro is helemaal uit de lucht gegrepen", zegt Moree. De ZB is geenszins van plan dat bedrag te betalen.

Partner
Molegraaf was sinds 1978 de levenspartner van de schrijver Hans Warren, die onder meer bekend is van zijn geheime dagboeken. Warren overleed in 2001 op tachtigjarige leeftijd. Molegraaf werkt aan een biografie van de schrijver.

Deel dit artikel: