17e eeuwse graffiti in Veere inspiratie voor roman

"ROELANT NEBBENS, HEBBE ICK GESWOMME." Dat is de eerste zin van een inscriptie op de wenteltrap in de Grote kerk van Veere. Die graffiti uit de 17e eeuw was de inspiratiebron voor het schrijversechtpaar MulliƩ voor het boek 'Ick Roelant', een historische roman.

Mysterieuze letters

Roelant Nebbens schreef op zondag 8 juli 1629 in de wenteltrap van de Grote Kerk in Veere een aantal zinnen. Eeuwen later ontdekte Ronald Mullié, die in de gemeente Veere woonde, deze inscriptie.Grote Kerk Veere
Na die ontdekking nam Mullié contact op met Peter Blom, stadsarchivaris van Veere. Blom stuitte na wat speurwerk op het testament van Roelant maar verder werd niets van de goede man gevonden in de archieven.Fictief
Schrijver Mullié en zijn vrouw besloten het leven van Roelant fictief in te vullen, het resultaat is een historische roman over een man die na zijn jeugd in Veere naar India vertrekt om de VOC te dienen.

Zwemwedstrijd
Een zwemwedstrijd, gepland voor 18 oktober, vanuit de haven van Veere naar Kamperland en terug, net als Roelant Nebbens 386 jaar geleden deed, is uitgesteld. Volgens de organisatie is de watertemperatuur de afgelopen dagen te snel gedaald om het evenement verantwoord te laten plaatsvinden. Het is nu de bedoeling de zwemtocht te houden als het water zo'n 15 graden is. Waarschijnlijk is dat in mei. Uiteindelijk moet de zwemtocht een jaarlijkse traditie worden.

Presentatie
Er zijn ook plannen voor een stadswandeling door Veere gebaseerd op locaties en citaten uit de roman. Het boek 'Ick Roelant' wordt zondag 18 oktober gepresenteerd.