Zeezeiler voelt zich een 'moderne zigeuner'

Mensen zien hem als een moderne zigeuner en daar is hij het volkomen mee eens. Martijn Dijkstra zeilt namelijk met zijn boot 'Prinses Mia' de wereldzeeën over. En zijn schip is zijn huis.

Ruime sop
Oorspronkelijk komt hij uit Bruinisse, maar tien jaar geleden besloot hij om permanent het ruime sop te kiezen.

Bermuda
Dijkstra zeilt veel rondom Bermuda in de Atlantische Oceaan, in het Caribisch gebied en langs de Oostkust van Amerika. Waar hij aanmeert, doet hij klusjes om de kost te verdienen. "Iedereen kent me inmiddels wel en weet me ook te vinden om klusjes te verrichten. En ik heb niet veel nodig. Ik kan rondkomen van een paar duizend euro per jaar."

Visserijschool
Het varen is hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader en opa hebben ook altijd gevaren. Hij heeft op de visserijschool gezeten en daarna korte tijd op een coaster en een sleepboot gewerkt. Al snel kwam hij erachter dat het niet 'zijn ding' was.

Roer omgooien
Tien jaar geleden besloot hij om definitief het roer om te gooien. Hij kocht zijn eerste boot en is vertrokken. De eerste jaren was vooral Scandinavië zijn thuishaven. Daarna werd dat Spanje, Portugal en de Canarische eilanden. Om vervolgens de grote oversteek te maken richting Bermuda.

Terneuzen
Drie jaar geleden heeft hij in Terneuzen zijn huidige boot gekocht. Daarmee is hij terug naar Bermuda gezeild. Daar heeft hij het schip verder opgeknapt. Om de kosten zoveel mogelijk te beperken maakt hij gebruik van allerlei sloopmateriaal.

Deel dit artikel: