Zeeuwen feliciteren 100-jarige Franse veteraan

De Franse veteraan Donatien Hamon vierde donderdag in zijn woonplaats Derval zijn honderdste verjaardag, in het bijzijn van een Zeeuwse delegatie. De Zeeuwen waren daarheen gereisd om hem te bedanken voor zijn rol in de verdediging van Zeeland tegen de oprukkende Duitsers in mei 1940.

Zwaargewond
Nadat Nederland op 15 mei gecapituleerd was, vochten de Fransen nog door in Zeeland. Bij gevechten in de buurt van Wemeldinge raakte Hamon op 16 mei zwaargewond.

Laatste sacrament
Een dag later kwam hij in het St. Joanna ziekenhuis in Goes te liggen. Daar kreeg hij te horen dat hij het niet zou overleven. Hij kreeg daar ook de laatste sacramenten toegediend. Het kostte zes operaties, maar de taaie Fransman overleefde het en vierde donderdag zijn honderdste verjaardag.

Verpleegsters
De reis van de Zeeuwen naar Derval om de 100-jarige Fransman te feliciteren was een initiatief van het Oorlogsmuseum Vitality in Kapelle. De Franse veteraan kreeg naast felicitaties onder meer enkele Zeeuwse streekproducten.

Verpleegsters
Bij een eerdere ontmoeting in het museum Kapelle waren ook twee verpleegsters van het Rode Kruis aanwezig, die hem destijds in Goes hebben verzorgd. Ze heten Truus Dekker en Neeltje Gijzel en zijn zelf ook al ver in de negentig. Zij hebben destijds meegeholpen aan het redden van zijn leven en Dekker was bovendien een van de weinigen in het ziekenhuis die Frans sprak.

Nederlands hart
Over de behandeling die hij in Goes ontving zei Hamon eerder: "Je pense que je suis de sang Française et de coeur Hollands parce que j' ai été très bien soigné et entouré."(Ik denk dat ik Frans bloed heb en een Nederlands hart omdat ik zo goed ben verzorgd en opgevangen.)

Documentaire
Naast streekproducten in een oesterkistje mee werd donderdag ook de recent uitgekomen documentaire 'De Franse Slag in Zeeland' aan Hamon overhandigd, over de rol van de Fransen bij de verdediging van Zeeland. Ook kreeg heen brief van de commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman, en een brief van de burgemeester van Kapelle, Anton Stapelkamp.

Lees ook: Documentaire over rol Fransen tijdens WOII in Zeeland

Foto's: Oorlogsmuseum Vitality

Deel dit artikel: