Vlissingen geeft bruid voor niks weg

Op het stadhuis is maandagmiddag het eerste gratis huwelijk voor minima voltrokken. Marja Roks en Davey Poppelaars waren de gelukkigen die elkaar het ja-woord gaven in een door de gemeente Vlissingen mogelijk gemaakte ceremonie.

Persoonlijke omstandigheden
Het echtpaar is al veertien jaar bij elkaar, maar door persoonlijke omstandigheden kwam het nooit van trouwen. "We zaten in financiële problemen en zijn dakloos geweest. Nu hebben we alles op de rit en dachten we aan trouwen. Toen zagen we de speciale regeling voorbij komen. Dat was voor ons dé kans om onze droom in vervulling te laten gaan", vertelt Davey.

Bijstand
Marja en Davey hebben jaren in daklozenopvang het Witte Huis in Vlissingen gewoond en daar vrijwilligerswerk gedaan. Ze wonen nu een jaar in een eigen huis. Beiden zitten in de bijstand en komen daardoor in aanmerking voor de speciale huwelijksregeling.

Gratis trouwen
"We hadden natuurlijk, zoals veel mensen doen, op maandagochtend kunnen trouwen. Maar waar moet je daarna naar toe om het te vieren ?", vertelt Davey. "Plus nu hebben we een complete ceremonie met toespraken gehad. Wat voor ons de belangrijkste reden was om gebruik te maken van het huwelijk voor minima is dat we mensen mochten uitnodigen bij de plechtigheid. Er zijn mensen die zo veel voor ons hebben betekend de afgelopen jaren, die wil je er dan bij hebben. Op de gratis dagen kan dat niet", vertelt Marja.

Familie Poppelaars
Het stel gaat nu door het leven als echtpaar Poppelaars en daar is Marja erg trots op: "Na 56 jaar heb ik nu een andere achternaam. Gek is het niet, want hij is toch van mij!"

Eerste gemeente
Vlissingen is de eerste gemeente in Zeeland die een volledige ceremonie aanbiedt aan mensen die het normaal niet kunnen betalen.

Deel dit artikel: