Honderden wandelaars herdenken 'Operation Mallard'

Honderden mensen liepen zaterdag de Mallardmars. Een wandeltocht ter herinnering aan de bevrijding van Zuid-Beveland. Vier afstanden konden er gelopen worden, ook één van 6 kilometer, speciaal voor kinderen en ouderen.

Oorlogsvoertuig

Zij gingen in een historisch oorlogsvoertuig vanaf de startplaats, het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp, naar de Sloedam. Vanaf daar startte hun wandeltocht, terug naar het museum.

Herdenking

De mars loopt door een gebied waar veel herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. In het bijzonder natuurlijk het monument op de Sloedam. Daar werd zaterdagochtend een herdenking gehouden.

Codenaam
Mallard was de codenaam voor een militaire operatie die Walcheren moest bevrijden van de Duitsers. Britse troepen staken 's nachts het Sloe over om een bruggenhoofd te bouwen. De operatie begon op 2 november 1944.

Liberation Route Europe
Op de Sloedam werd ook een nieuw informatiebord onthuld. Het is een markeringspunt van de Liberation Route Europe. Een grote internationale herdenkingsroute. Op het paneel bij de Sloedam staan teksten, kaarten en foto's over de gebeurtenissen rond de Sloedam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kunt er ook met je smartphone audiofragmenten beluisteren.