Vlissingen herdenkt slachtoffers Tweede Wereldoorlog

Met een kranslegging en speciale Battle Field Tours heeft Vlissingen zaterdag de bevrijding in 1944 van de Duitse bezetter herdacht. Vlissingen werd 1 november 1944 na felle gevechten bevrijd door geallieerde troepen.

Walker
Één van de aanwezigen was de 94-jarige Schotse Kathleen Walker. Haar man Stuart vocht mee in de slag om Vlissingen. In 2007 overleed meneer Walker, maar Kathleen blijft sindsdien komen. Ook vandaag legde zij een krans ter nagedachtenis aan de slachtoffers die vielen in Vlissingen.

Tour
Aan het begin van de zaterdagmiddag is een krans gelegd bij het Landingsmonument op Uncle Beach bij de Oranjemolen aan de Landingsweg. Daarna waren er onder meer speciale Battle Field Tours. Gidsen namen bezoekers een uur lang mee door de binnenstad van Vlissingen, waar het hardst gevochten is.

68 slachtoffers
Bij de landing op Uncle Beach en de gevechten daarna in Vlissingen verloren 68 Engelse en Franse commando's het leven. De namen van de 68 gesneuvelden zijn zaterdag door leden van de scouting voor het eerst tijdens de herdenking voorgelezen.

Commando's
Een groepje Nederlandse commando's, dat ook mee vocht, overleefde de gevechten. Ze dienden als tolk en gids voor de Britten en Fransen. Uit deze Nederlandse groep is later het Nederlandse Korps Commadotroepen ontstaan.

Eén woning
Na de gevechten stond er volgens Hans Koeman van het organiserend comité slechts één onbeschadigde woning in Vlissingen. "Dat geeft wel aan dat er veel is gebeurd in die dagen in 1944 en dat er veel te vertellen valt", aldus Koeman. Het organiserend comité kijkt Koeman of er veel belangstelling is voor de nieuwe Battle Field Tours. In dat geval zullen er rondleidingen komen op andere momenten dan alleen bij de herdenking.

Wings to Victory
Naast de kranslegging en de Battle Field Tours is er nog meer te doen. Er zijn demonstraties met oude wapens en exposities en ook oude oorlogsvliegtuigen van Wings to Victory, die hun basis hebben op vliegveld Midden-Zeeland, komen overvliegen.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren uncle beach Vlissingen
Deel dit artikel: