Dow: 'We willen dit centrum eigenlijk niet gebruiken'

Koning Willem-Alexander opent woensdag bij chemieconcern Dow een gebouw dat het bedrijf eigenlijk niet wil gebruiken. Dat zegt veiligheidscoördinator Wouter Julsing. Hij moet er zelf om lachen.

Bezoek
De koning opent het nieuwe noodcentrum van Dow tijdens een bezoek aan de kunststoffabriek in Terneuzen ter ere van het vijftigjarig bestaan.

Kloppend hart
Het nieuwe veiligheidscentrum is sinds deze zomer operationeel en het kloppend hart van het enorme fabrieksterrein als er iets misgaat. Bij een incident wordt vanuit het noodcentrum alles gecoördineerd. Zo kan bijvoorbeeld het treinverkeer stopgezet worden of de toegang naar het fabrieksterrein worden afgesloten om hulpdiensten erdoor te laten.

'Eigenlijk niet gebruiken'
Julsing hoopt dat Dow het nieuwe noodcentrum alleen hoeft te gebruiken voor oefeningen. "We willen altijd voorbereid zijn, maar laten we voorkomen - en daar doen we alles aan - dat het daadwerkelijk eens gebruikt moet worden."

Gedateerd
Dow was hard toe aan een nieuw veiligheidscentrum, het voormalige noodcentrum was gedateerd en beschikte lang niet over alle technische hoogstandjes die nu wel voorhanden zijn. Zo kunnen alle medewerkers in één keer gealarmeerd worden vanuit het noodcentrum. Dat is geen overbodige luxe aangezien er zo'n drieduizend man bij Dow werken en het terrein 440 hectare groot is.

'Terneuzen voorop'
Het nieuwe veiligheidscentrum van Dow kan ook ingezet worden als zich in Europa, het Midden Oosten of Afrika een incident voordoet tijdens transport van Dow-producten. Volgens Wouter Julsing loopt Dow Terneuzen voorop als het om het veiligheidscentrum gaat.

'Hypermodern'
"Het is niet voor niets dat wij vanuit Terneuzen transportincidenten van Dow in verschillende landen coördineren", aldus Julsing. "Ik ben ook naar Amerika geweest om uitleg te geven over ons hypermoderne veiligheidscentrum. Naast de andere Dow-vestigingen was er ook interesse vanuit andere chemische bedrijven voor hoe wij dat hier doen."

Eerste
De vestiging in Terneuzen was in 1965 de eerste productielocatie van Dow in West-Europa en werd geopend door Prins Bernhard. In de loop der jaren is de vestiging met zeventien fabrieken uitgegroeid tot de op één na grootste productielocatie van Dow in de wereld.

Lees ook:
- Koning Willem-Alexander naar Dow Terneuzen

Deel dit artikel: