Uitbraak norovirus in zorgcentrum Middelburg

In zorgcentrum 't Gasthuis in Middelburg is het norovirus uitgebroken. De besmetting werd vrijdagochtend ontdekt bij twee patiƫnten. Het zeer besmettelijke virus veroorzaakt onder meer braken en diarree. De afdeling is in quarantaine geplaatst.

Besmettelijk
Het gaat om de revalidatie-afdeling Het Bolwerk, waar doorgaans rond de dertig patiënten verblijven. Op de afdeling voor langdurige opvang, De Singel, zijn vooralsnog geen besmettingen gemeld.

Ziekenhuis
Volgens locatiemanager Peet Kruidenier zijn er twee bevestigde gevallen van het norovirus. Bij de eerste besmetting gaat het om een patiënt die is doorverwezen van de afdeling neurologie van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ). Volgens Kruidenier werd vervolgens een tweede patiënt op dezelfde kamer besmet.

Protocol
De contactpersonen van de bewoners, meestal familieleden, krijgen een brief thuisgestuurd met informatie over de besmetting. "Vanaf twee besmettingen gaat het protocol in", legt Kruidenier uit. "De afdeling is dicht, personeel moet beschermende kleding dragen en er wordt extra aandacht besteed aan hygiëne. Goed handen wassen met zeep dus."

Neurologie
Op de neurologie-afdeling van het ADRZ, waar de besmette patiënt vandaan kwam, zijn mogelijk nog drie a vier patiënten besmet. Of zij daadwerkelijk zijn besmet wordt nu onderzocht. De patiënten op de afdeling zijn uit voorzorg geïsoleerd.

Voorzorgsmaatregelen
Het ADRZ heeft de verzorgingstehuizen waar de patiënten verblijven op de hoogte gebracht van de mogelijke besmetting, zodat de verpleging extra voorzorgsmaatregelen kan nemen.

Deel dit artikel: