Politie: radicalisering speelt overal, ook in Zeeland

Radicalisering komt in alle lagen van de bevolking voor. Van extreemrechts tot extreemlinks en in verschillende geloofsgemeenschappen. Er zijn mensen die beweren dat het onderwerp in een provincie als Zeeland niet speelt. Maar dat is wel het geval, zegt agent Henk Wijkstra die zich gespecialiseerd heeft in radicalisering.

Specialisatie
Wijkstra heeft zich, na ruim vijftien jaar jeugdagent geweest te zijn, gespecialiseerd in radicalisering. In zijn functie heeft hij veel contact met bijvoorbeeld scholen en moskeeën. Ook begeleidt hij zijn collega's als het dit onderwerp betreft. "Mijn passie ligt bij de problemen die spelen onder verschillende culturen. Je ziet ook veel jongeren rondlopen met de vraag 'Wie ben ik?'. Dat interesseert me enorm."

Identiteit
Laatst kreeg Wijkstra de melding van een jongen die van gedrag veranderde. Hij wilde geen handen meer schudden en hij wilde ook geen vrouwen meer in zijn buurt. "In een gesprek met de jongen ga je op zoek naar zijn identiteit, waar het gedrag vandaan komt. Nu zat deze jongen in een soort identiteitscrisis, maar er kunnen ook heel andere dingen spelen."

Verschillende vormen
Radicalisering wordt door velen gerelateerd aan moslimextremisme, maar Wijkstra kijkt naar alle soorten van radicalisering. Extreemrechts en extreemlinks zijn ook vormen van radicalisering. Het kan ook zo zijn dat er radicalisering optreedt tegen moslims. "Net na de aanslagen in Parijs werd er een meisje met een hoofddoek aangevallen. Zij werd als 'schuldige' gezien van de aanslagen."

Lokale aanpak
Gemeentes in Zeeland krijgen een steeds belangrijkere taak bij de aanpak van radicalisering en terrorisme. Waar vroeger nog de regierol bij de politie lag, ligt deze nu bij de gemeentes. Elke gemeente in Zeeland heeft ingestemd met een notitie die een leidraad is voor de lokale aanpak van radicalisering en jihadisme.

Lees ook: Radicalisering: overdreven of werkelijkheid?

Deel dit artikel: