Zeeland staat stil bij Slag om de Schelde

Op verschillende plaatsen in Zeeland wordt deze dagen de Slag om de Schelde herdacht. Begin november 1944 werden na zware strijd grote delen van Zeeland bevrijd van de Duitse bezetter.

Herdenkingen
Vrijdag waren er op Walcheren onder meer herdenkingen in Sint Laurens en 's Gravenpolder. En in West Zeeuws-Vlaanderen in Eede, Aardenburg en Sluis, waar zware gevechten zijn geweest tijdens de bevrijding. Zaterdag is er een grote herdenking in Serooskerke en zondag is in West Zeeuws-Vlaanderen de bekende Canadese Bevrijdingsmars.

Kinderen
Op steeds meer locaties worden kinderen bij de herdenkingen betrokken. In 's Gravenpolder lieten leerlingen van basisschool De Rank ballonnen op en legden ze een krans bij een oorlogsmonument. En in Sint Laurens mochten de kinderen basisschool de Palmenhof vooraan staan bij de herdenking.

Krans
Basisschool de Palmenhof heeft het herdenkingsmonument in Sint Laurens inmiddels ook geadopteerd. "Ik vind het zo mooi om te zien dat het de kinderen echt iets doet. Ik wil ze hier ook door inspireren," zei Gwenny Rijkse, directrice van de basisschool. "Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst," sprak ze herhaaldelijk in haar toespraak.

Deel dit artikel: