Jan Vantoortelboom wint Zeeuwse Boekenprijs

Jan Vantoortelboom uit Ossenisse is de winnaar van Zeeuwse Boekenprijs 2015. Hij kreeg de prijs voor zijn roman 'De man die haast had'. In de ZB in Middelburg werd zaterdagavond de prijs uitgereikt.

Race

Dit jaar deden 83 boeken mee in de race voor de prijs. De jury noemde Vantoortelbooms roman "spannend, toegankelijk, met een grote tragische lading en een onverwacht en aangrijpend einde".

Publieksprijs

Naast de Boekenprijs werden ook andere prijzen uitgereikt. De PZC-publieksprijs ging naar 'Truien bij de vleet' van Anja Geldof en Stefanie Huibregtse en de Prijs van de Zeeuwse Boekhandels ging naar Jan Zwemer. Daarnaast werden er nog vijf aanmoedigingsprijzen, de zogenaamde Accolades, uitgereikt.

Derde keer

Het was de derde keer dat de uit West-Vlaanderen afkomstige Jan Vantoortelboom was genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs. Hij grapte dat hij dit keer noodgedwongen een boek over Zeeuws-Vlaanderen had geschreven om de jury maar te overtuigen hem de prijs toe te kennen.

Aandacht

De Week van het Zeeuwse Boek is in 2003 in het leven geroepen om meer aandacht te krijgen voor het Zeeuwse boek en Zeeuwse auteurs. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1.000 euro en een gouden tegeltje.


Lees ook: Alle boekenprijzen in Zeeland op een rij

Deel dit artikel: