'Bezuinigingen maken Middelburg boerengat'

Als de bezuinigingen op sport, welzijn, kunst en cultuur doorgaan, wordt Middelburg een boerengat. Dat zegt Piet Kraan, fractievoorzitter van de Lokale Partij Middelburg.

8,2 miljoen euro
Vanavond neemt de gemeenteraad in Middelburg een besluit over een van de grootste bezuinigingsoperaties ooit. De Zeeuwse hoofdstad moet 8,2 miljoen euro bezuinigen.


Terugdraaien

De Lokale Partij Middelburg komt vanavond met 34 voorstellen om de bezuinigingsoperatie die het dagelijks gemeentebestuur voorstelt aan te passen. "In het kort komt het hier op neer: wij willen dat alle bezuinigingen op sport, welzijn, kunst en cultuur worden teruggedraaid", zegt fractievoorzitter Piet Kraan.


Wethouder minder

Ook andere oppositiepartijen willen dat het bezuinigingspakket wordt aangepast. Zo pleit D66 ervoor om een van de vijf wethouders weg te bezuinigen. "Dat levert 125.000 euro op. Daarmee kunnen de bezuinigingen op de kinderboerderij en op sport en cultuur worden teruggedraaid", zegt fractievoorzitter Rob van Eijkelenburg.


Minder feestjes

SP-fractievoorzitter Jeroen van Dijen vindt dat Middelburg ook de nieuwjaarsreceptie en netwerkbijeenkomsten moet wegbezuinigingen. "In tijden van crisis moet je aan de burgers laten zien dat het menens is. Dan past het niet dat tijdens nieuwjaarsborrels en netwerkbijeenkomsten gasten op kosten van de belastingbetaler voor duizenden euro's eten en drinken."


Jaar uitstel

GroenLinks vindt dat de bezuinigingen minstens een jaar moeten worden uitgesteld. Fractievoorzitter Luc Vandezande: "Dan hebben we geen sluitende begroting en we blijven onder financieel toezicht van de provincie staan. Maar dan maken we niet kapot wat we nu echt gaan kapot maken."