Dode walvis van schip gehaald

GENT (BEL) - In de haven van Gent is een dode, jonge walvis van een scheepsboeg gehaald. Het twaalf meter lange dier is waarschijnlijk op zee gestorven en vast komen te zitten op de uitstulping aan de voorkant van het schip ‘Premium Do Brasil’.

Kanaal Terneuzen

Het schip voer met walvis en al door het kanaal van Gent naar Terneuzen. De walvis werd pas bij Zelzate opgemerkt.

25 ton
Duikers van de brandweer hielpen bij het bergen van de vinvis. Ze deden een strop rond de staart van de overleden walvis om het zoogdier op de kade te kunnen laten hijsen door een kraan. Het ging om een dier van enkele jaren oud, dat naar schatting zo'n 25 ton woog.

Niet ongewoon
Inmiddels is de walvis in stukken gesneden door onderzoekers van de universiteiten van Gent en Luik. Volgens Marjan Doom, dierenarts en morfoloog van de universiteit Gent gaat het om een mannetje. "Het is niet ongewoon dat een gewone vinvis wordt aangetrokken door schepen. Helaas gebeurt een aanvaring dan wel eens."

Wervelkolom
De doodsoorzaak is niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat de wervelkolom gebroken is. Of dat voor of na de dood is gebeurd, is niet te achterhalen. "We hebben de vinvis in stukken gesneden en het karkas gaat naar de universiteit van Gent," zegt Doom. "Daar gaan we proberen er een skelet van te maken. Dat zal nog lastig worden. Het dier was nog jong, dus zat er nog veel kraakbeen in, in plaats van gewone volgroeide botten."Foto's: VRT


Meer over dit onderwerp:
Westerschelde boeg schip walvis
Deel dit artikel: