RvS: uitbreiding opslag COVRA mag

COVRA in Borssele mag doorgaan met de uitbreiding van de opslag van radioactief afval. Stichting Laka wilde dat met een stap naar de rechter tegenhouden. Maar de Raad van State heeft woensdag het beroep van de antikernenergie-stichting niet-ontvankelijk en ongegrond verklaard.

Lange termijn

Laka vindt dat het kabinet eerst een concreet plan op tafel moet leggen voor een veilige ontmanteling van de kerncentrale en moet komen met een veilige langetermijnoplossing voor de opslag van het radioactief afval. Daarom heeft de stichting samen met in totaal 31 personen en vier Duitse natuurorganisaties beroep ingesteld.

Vergunning
Maar de Raad van State vindt dat het wel of niet verlenen van de vergunning voor de uitbreiding losstaat van dat zogenoemde eindplan. Ontmanteling van de kerncentrale en de langetermijnoplossing voor de opslag zijn bij deze aanvraag daarom niet aan de orde, stelt de hoogste bestuursrechter.

Voorbereidingen
COVRA wil de opslag van verarmd uranium en van hoog radioactief afval vergroten en kreeg begin dit jaar daarvoor een vergunning. Nu het beroep van Laka van tafel is, kan de Covra beginnen met de voorbereidingen van de bouw. In 2018 moeten de nieuwe gebouwen klaar zijn.

Eeuw
In de opslag van Covra wordt het radioactief afval nog zeker een eeuw lang bewaard. Pas rond het jaar 2130 volgt de eindberging. Het afval wordt mogelijk diep in de aarde opgeslagen.


Lees ook:

Raad van State verbaasd over kritiek kernopslag
Groen licht voor uitbreiding Covra
COVRA breidt opslag radioactief afval uit
Definitieve vergunning voor kerncentrale

Deel dit artikel: