Walchenaren trekken portemonnee voor eigen ziekenhuis

De crowdfundingactie voor het ziekenhuis in Vlissingen heeft 3,5 miljoen euro opgeleverd. Daarmee is na een maand een derde van het benodigde 10,6 miljoen opgehaald. Vooral Walchenaren hebben interesse om te investeren in het ziekenhuis op hun eiland.

2500-5000 euro
In totaal hebben nu 174 mensen geld ingelegd bij Zeeland Investments Beheer (ZIB). De helft daarvan komt van Walcheren, achtenveertig beleggers komen van buiten de provincie en de rest uit een ander deel van onze provincie. De meesten leggen een bedrag tussen de 2500 en 5000 euro in.


Risico
De crowdfunding is door de AFM hoog risicovol ingeschaald, klasse drie op een schaal van vier. Kritisch is ook investeerder Wessel Schulting uit Middelburg: "Heb in het verleden wel eens geld verloren met beleggen, dus ik wil de risico's nu goed kennen." Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij een faillissement van ziekenhuis ADRZ? Henk van Koeveringe van ZIB: "In dat geval wordt de huurovereenkomst overgenomen door Zeelandcare."


Vijf procent rente
Investeerders leggen een geldbedrag in van minimaal 2500 euro, waarover jaarlijks een rente van vijf procent wordt uitgekeerd. Gedurende zeventien jaar krijgt de investeerder zijn inleg terug.


Top 3
Met 3,5 miljoen euro bevindt de crowdfunding voor het ziekenhuis zich in de top drie van grootste crowdfunding in Nederland ooit. Alleen windmolenproject De Windcentrale en Fairphone, een Amsterdams bedrijf dat fairtrade smartphones maakt, haalden meer op met crowdfunding.


Voor het eerst
Niet eerder is er in Nederland een crowdfundingactie gestart voor het financieren van een ziekenhuis. Andere ziekenhuizen in Nederland tonen grote belangstelling voor deze financiering.


Lees ook: Iedereen kan investeren in renovatie van ziekenhuis.


Deel dit artikel: