Struikelstenen moeten gedeporteerde joden herinneren

Op verschillende plaatsen in Zeeland komen struikelstenen in het wegdek te liggen die herinneren aan joden die weggevoerd zijn in de Tweede Wereldoorlog. Op de 122 stenen, die eruit zien als kinderkopjes, komen de namen te staan van slachtoffers. Ook wanneer ze gedeporteerd zijn en vaak de datum van hun overlijden.

Locaties
De pas opgerichte Stichting Struikelstenen hoopt in Middelburg , Vlissingen, Zierikzee, Goes, Hulst, Terneuzen en Veere de stenen te gaan plaatsen. Het gaat om 55 adressen.

Voor huizen
De zogenoemde struikelstenen worden voor huizen gelegd waar de gedeporteerde joden toen woonden. De eerste twaalf stenen moeten in februari worden onthuld in Middelburg.

43.000 stenen

De stenen lijken op een kinderkopje en zijn tien bij tien centimeter groot. Sinds 1994 zijn er door heel Europa al ruim 43.000 stenen gelegd. In Nederland liggen er in alle provincies, behalve Zeeland, stenen.

Weerstand
In sommige gemeentes stuitten de stenen op weerstand. Niet elke omwonende vindt het prettig elke keer als hij uit huis stapt met de geschiedenis te worden geconfronteerd. De Zeeuwse Stichting zegt dat er bij elke steen overleg is met de bewoners van het huis. "Maar de steen komt wel op de openbare weg, dus bezwaar maken heeft weinig zin, " aldus Marianne Gossije van de stichting.

Stolpersteine
Oorspronkelijk heten de struikelstenen 'Stolpersteine'. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig, geboren in 1947 in Berlijn, kwam op het idee om de Stolpersteine te plaatsen en begon zo in 1994 met de eerste stenen in Berlijn-Kreuzberg.

Deel dit artikel: