Fascinatie bevrijding van Oostburg leidt tot boek

De bevrijding van zijn geboortestad Oostburg fascineert hem zo dat hij er een boek over heeft geschreven. In het boek 'Polder Fighting' beschrijft Robert Catsburg de gevechten tussen 20 en 30 oktober 1944 die leidden tot de bevrijding van Oostburg.

Vijf dagen
Op 25 oktober waren er zo'n 400 Duitsers in en rond Oostburg gestationeerd tegen zo'n 5000 Canadezen. Het duurde toch nog vijf dagen voordat de Duitsers zich gewonnen gaven. Het boek is voor een deel samengesteld aan de hand van radioberichten tussen de bataljons en de brigade. Ze zijn chronologisch gerangschikt om het verhaal zo goed mogelijk te reconstrueren.

Drie boeken
Catsburg schreef eerder drie boeken over de bevrijding van Steenbergen waar hij tegenwoordig woont. Met het nieuwe boek wil de schrijver het oorlogsverleden van Oostburg bewaren voor toekomstige generaties.

Liefde
In Oostburg is zijn liefde voor geschiedenis onstaan. In zijn boek beschrijft hij hoe hij op de fiets onderweg naar zijn eerste baantje langs de vroegere slagvelden reed en zo in zijn fantasie de gevechten opnieuw beleefde. "De verhalen die mensen vroeger vertelden, gingen vaak over de oorlog. Ik ben er enorm gefascineerd door geraakt."

Voorjaar
Op dit moment werkt hij nog aan 'Polder Fighting'. Het ruim 300 pagina tellende boek verschijnt komend voorjaar.Deel dit artikel: