Zorg en woede over opvang asielzoekers Hoek

De commissievergadering over de komst van 800 asielzoekers naar Marina Beach in Hoek is verlopen in een sfeer van ingehouden woede. De gemeenteraad van Terneuzen beslist donderdag of de noodopvang er wel of niet komt.

Zorgen
Er waren dertien insprekers van wie er twaalf zich uitspraken tegen de komst van de 800 asielzoekers. Ze maken zich zorgen over het grote aantal mensen dat komt en over de veiligheid. Sommigen vrezen dat er terroristen tussen de asielzoekers zitten en ze zijn bang dat chemiebedrijf Dow en de kerncentrale dan gevaar lopen.

Riool
Vaste bewoners van vakantiepark Marina Beach maken zich zorgen over hun leefomgeving. Ze vragen zich af of het riool de komst van 800 mensen wel aankan. Ook eisen ze betere verlichting op het park voor hun veiligheid.

Poster
Statenlid Caroline Kooman van de PVV was ook een van de insprekers. Ze had een poster meegenomen met de tekst 'Azc Nee'. Ze stelde dat de asielzoekers niet voor hun veiligheid naar Nederland komen, maar voor de welvaart. Ze sprak van een tsunami van gelukszoekers en riep op om geen asielzoekers in Terneuzen en Zeeland op te vangen.

Bijdrage
Er was één inspreker die zich uitsprak voor de komst van asielzoekers. Dineke Krutwagen zei zich te schamen voor de situatie: "Ook ik vind 800 mensen een hele grote groep. Maar laten we een bijdrage leveren aan het beperken van een groot maatschappelijk drama."

Noodopvang
Burgemeester Lonink verzekerde de aanwezigen dat de noodopvang niet wordt omgezet naar een asielzoekerscentrum. "Het gaat om noodopvang voor een jaar. Daar blijft het bij. Een jaar is een jaar." 

Druk
Lonink wees erop dat Zeeland relatief weinig asielzoekers opvangt vergeleken met andere provincies. "Daarom was de druk om iets te doen groot." Wel stelde hij dat op inspraakavonden zoals deze vooral tegenstanders zich laten horen. Maar er zijn ook veel voorstanders: "Er hebben zich al dertig vrijwilligers gemeld."

Locaties vluchtelingenopvang Zeeland

Deel dit artikel: