Baltic Ace volledig verwijderd van zeebodem

De gezonken Baltic Ace, ongeveer 65 kilometer uit de kust van Schouwen-Duiveland, is volledig verwijderd van de zeebodem. De vaarweg is dinsdag officieel vrijgegeven voor het scheepvaartverkeer. Twee zomers lang was Rijkswaterstaat in touw met de berging van het scheepswrak.

Aanvaring
De Baltic Ace zonk in 2012 na een aanvaring met een containerschip. Het wrak lag midden in een van de drukst bevaren internationale scheepvaartroutes van de Noordzee. Daarom wilde Rijkswaterstaat het wrak volledig weghalen.


Stookolie
In 2014 is alle stookolie weggepompt, vervolgens is het schip op de zeebodem in stukken gezaagd. Tijdens de winters lag het werk stil vanwege weersomstandigheden. Afgelopen juni werden de eerste wrakstukken naar boven getakeld.

1.400 auto's
De Baltic Ace zonk 5 december 2012. Elf van de 24 bemanningsleden kwam om bij de aanvaring. Aan boord waren zo'n 1.400 auto's.

Schroot
Het ontmantelen en recyclen van de wrakdelen en autowrakken in Vlaardingen neemt nog enkele maanden in beslag. De auto's worden vermalen tot pakketjes schroot.
Deel dit artikel: