PvdA wil de intercity terug in Zeeland

De PvdA in de Tweede Kamer wil dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderzoek doet naar het opnieuw invoeren van intercitytreinen op het Zeeuwse spoor. Op dit moment stoppen de treinen op alle Zeeuwse stations.

Kwartier sneller
Tachtig procent van de treinreizigers zouden door het herinvoeren van de intercity een kwartier sneller op hun eindbestemming zijn, staat in schriftelijke vragen van onder meer het Zeeuwse Kamerlid Albert de Vries aan de staatssecretaris. Daarbij baseert De Vries zich op een artikel in het vakblad voor openbaar vervoer OV Magazine met de titel: 'Zeeland beter af met een Intercity'.

Lees ook: Artikel bij OV Magazine: 'Zeeland beter af met een Intercity'


Minder reizigers

Volgens dat artikel is het aantal treinreizigers in Zeeland flink afgenomen sinds op 9 december 2012 de nieuwe dienstregeling inging, waarbij alle treinen in Zeeland gingen rijden als een stoptrein en dus op alle stations gingen stoppen. Voor dat moment wisselden de intercity en stoptrein elkaar af.

Lees ook: Nieuwe dienstregeling op Zeeuwse spoorlijn


Twee varianten
De PvdA vindt die vermindering van het aantal treinreizigers een slechte zaak en wil dat er gekeken wordt naar oplossingen. De partij bespreekt twee varianten. De ene variant is dat alle treinen op het Zeeuwse spoor rijden als intercity, en dus alleen nog stoppen op de stations Goes, Middelburg en Vlissingen. Wie naar de andere treinstations wil reizen, de stations in Arnemuiden, Kapelle-Biezelinge, Krabbendijke en Rilland-Bath, wordt daar heengebracht met snelbussen, de zogenoemde interliners. Bij de andere variant wisselen stoptrein en intercity elkaar af, in feite is dat de situatie van voor december 2012.

Nieuw station
In hetzelfde artikel wordt ook gepleit voor een nieuw station Het Scheld, bij de Zeeuws-Brabantse grens, waar reizigers zouden kunnen overstappen op een snelwegbus naar Antwerpen. Daardoor zou de reistijd naar Antwerpen voor veel reizigers flink verminderen en het is volgens de opstellers van het artikel bovendien financieel rendabel. De PvdA wil nu weten of de staatssecretaris dat ook een goed idee vindt.


Omroep Zeeland
Woensdag is bij Omroep Zeeland meer aandacht voor het pleidooi voor de terugkeer van de intercity in Zeeland met onder meer een interview met vervoersdeskundige Lex Boersma.

Deel dit artikel: