Kolencentrale in Borssele is nu al dicht

De kolencentrale in Borssele is sinds dinsdagmiddag 15.00 uur definitief dicht. Dat is ruim vijf weken eerder dan gepland. De centrale zou volgens planning 1 januari sluiten.

Vervroegd gesloten
De reden voor het vervroegen van de sluiting is nog onduidelijk. De eigenaar van de centrale, energieproducent EPZ, maakt pas in de loop van woensdagochtend bekend waarom de kolencentrale vervroegd gesloten is.

Oude centrales
Dat de centrale moet sluiten was al langer duidelijk. In het energieakkoord staat dat vijf oude centrales dicht moeten. De kolencentrale in Borssele stamt uit 1987 en is een van die vijf oude centrales.

Dodelijk ongeluk
Afgelopen vrijdag was er een dodelijk ongeluk in de centrale. Een 52-jarige Vlissinger kwam in een kolentrechter terecht en overleed. Dat was het vierde incident in vier maanden tijd op het terrein van de kolencentrale.

Lees ook: Ongeval kolencentrale is vierde incident in vier maanden

Rendementseisen
Vorig jaar al werd duidelijk dat de centrale in 2016 niet open kon blijven. Het bleek voor de verouderde Zeeuwse kolencentrale onmogelijk te zijn om de nieuwe rendementseisen die toen werden gesteld voor na 1 januari 2016 te behalen.

Lees ook: Delta: openhouden kolencentrale onmogelijk

Oproep hoogleraren
De sluiting gebeurt in een periode van discussie over de toekomst van kolengestookte energie in Nederland. Een groep van 64 hoogleraren riep begin deze week op alle kolencentrales te sluiten vóór 2020.

Meer over dit onderwerp:
Bevelanden Borssele dicht epz kolencentrale
Deel dit artikel: