Surinaamse president Bouterse heeft Zeeuws bloed

Suriname viert woensdag zijn veertigste onafhankelijkheidsdag. Er zijn tal van connecties tussen Zeeland en de voormalige kolonie in Latijns-Amerika. Maar wat veel mensen niet weten is dat de huidige president van Suriname, Desi Bouterse, Zeeuwse roots heeft. En er wonen nog altijd verre achterneven van hem in Zeeland.

Koloniale leger
Desi Bouterse is een afstammeling van Koole Jan Bouterse die in 1814 op Noord-Beveland werd geboren. Volgens Peter Meel, docent Surinaamse geschiedenis aan de universiteit van Leiden, vertrok die Koole Jan Bouterse in 1841 als soldaat in het koloniale leger van Noord-Beveland naar Suriname.

Achterachterachterneef

En die naam Koole Jan Bouterse komt ook voor in het uitgebreide stamboomonderzoek dat Gertjan Bouterse uit Koudekerke heeft laten doen. "Daarin staan inderdaad verwijzingen tussen mijn familie en Desi Bouterse. Het is zeer waarschijnlijk dat wij verre achterneven zijn", zegt Gertjan Bouterse. "Achterachterachterneven om precies te zijn.Decembermoorden
Gertjan Bouterse werd in 1982 voor het eerst geconfronteerd met de daden van zijn verre achterneef in Suriname. Na de decembermoorden, die aan Desi Bouterse worden toegeschreven, kreeg Gertjan op zaterdagavond regelmatig vervelende telefoontjes."Een stel opgeschoten jongens uit het dorp belde toen regelmatig vanuit de openbare telefooncel. Ze riepen dan: Meneer Bouterse, u moet niet zoveel moorden."

Voordeel
Maar echt last heeft Gertjan er niet van dat zijn achternaam dezelfde is als die van de Surinaamse president. "Het had ook nog wel een klein voordeel. Voordat hij aan de macht kwam, moest ik vaak mijn achternaam spellen of dachten mensen dat ik Wouterse heette. Dat is sindsdien verleden tijd."

Zeeuwse karaktertrekken
De Zeeuwse roots van Desi Bouterse gaan vier generaties terug. Toch ziet docent Surinaamse geschiedenis Meel nog wel wat Zeeuwse karaktertrekken terug bij de Surinaamse president, die hij zich ook herinnert van zijn eigen Zeeuwse familie. "Daarvan herinner ik me dat het trotse, eigenwijze en koppige mensen waren die zich niet door anderen lieten voorschrijven wat ze moeten doen. Dat zijn ook eigenschappen die ik bij Desi Bouterse terugzie."

Wereldleiders
Bouterse is niet de enige wereldleider met Zeeuwse roots. Ook de Amerikaanse presidenten Roosevelt hadden een Zeeuwse achtergrond. Hun wortels liggen in Oud-Vossemeer. En de Zuid-Afrikaanse oud-president De Klerk is een afstammeling van een familie uit Serooskerke op Walcheren.

Gertjan Bouterse
Gertjan Bouterse is zelf ook politiek actief geweest. In de periode 2003-2012 was hij lid van Provinciale Staten. Hij was eerst Statenlid voor de SP, daarna voor Sociaal Zeeland en de laatste partij die hij vertegenwoordigde was de PvdA.