Sluiting kolencentrale vanwege reeks ongelukken

Het sluiten van de kolencentrale in Borssele is een direct gevolg van de incidenten in de centrale de afgelopen maanden. Dat meldt de eigenaar van de centrale, energieproducent EPZ.

Vuur gedoofd
De kolencentrale zou uiterlijk op 31 december 2015 de productie staken, maar vanwege de incidenten is besloten om de sluiting met ruim vijf weken te vervroegen. Dinsdagmiddag is rond 14.00 uur het vuur in de ketel definitief gedoofd. 

Onverstandig
"De kolencentrale is de afgelopen maanden getroffen door een aantal ernstige incidenten die een zware wissel hebben getrokken op onze medewerkers", zegt EPZ-directeur Carlo Wolters. "Om die reden vinden wij het onverstandig om door te gaan met de productie tot eind van het jaar."

Lees ook: Ongeval kolencentrale is vierde incident in vier maanden

Dodelijk ongeluk
Vrijdagavond was er een dodelijk ongeluk in de centrale. Een 52-jarige Vlissinger kwam in een kolentrechter terecht en kwam daarbij om het leven. Dat was het vierde incident in vier maanden tijd op het terrein van de kolencentrale. Medewerkers raakten in die periode gewond bij een brand en bij een stofexplosie.

Lees ook: Dode bij bedrijfsongeval kolencentrale

Rendementseisen
Dat de centrale moest sluiten was vorig jaar al duidelijk. Het bleek voor de verouderde Zeeuwse kolencentrale onmogelijk te zijn om na 1 januari 2016 de nieuwe rendementseisen te behalen.

Lees ook: Delta: openhouden kolencentrale onmogelijk

Andere baan
De komende maanden begint EPZ met voorbereiden van de ontmanteling van de centrale. Het grootste deel van de medewerkers heeft een andere baan gevonden binnen of buiten EPZ of verlaat met een regeling het bedrijf. Volgens EPZ worden 25 medewerkers begeleid naar ander werk.

Deel dit artikel: